't Residentje - november - december 2022

‘t RESIDENTJE HET HUISKRANTJE VAN FAMILIEHOF November - December Hoera de winter is er!

KORT NIEUWS UITSTAPPEN SMULLEN THEMA’S TOEKOMSTIGE ACTIVITEITEN 2

UITSTAPPEN 3 TERUGBLIK Tijdens de winter organiseert het WZC Familiehof verschillende uitstappen. Deze uitstappen gaan steeds door in kleine groep. We zorgen er voor dat elke bewoner de kans krijgt om mee te gaan. Wil je graag eens een andere uitstap maken of heb je vragen? Neem dan contact op met het Woon-Leefteam. Al onze uitstappen zijn variabel van prijs. Deze worden steeds gefactureerd op het einde van de maand. Zoals bijvoorbeeld drankjes en inkomgelden. We zijn ook steeds op zoek naar vrijwilligers voor met onze bewoners mee te gaan. Hiervoor kan je je steeds aanmelden aan het onthaal of via een email te sturen naar naomi.everaert@vivaltohome.com Als je graag eens mee op uitstap wil, mag je dit steeds laten weten aan een medewerker van het Familiehofteam. Je kan het ook rechtstreeks aan iemand van het Woon-Leefteam vragen (Sanya, Zowi, Hendrik, Jadzia, Naomi V of Naomi E.). Volgende uitstappen staan alvast ingepland tijdens de wintermaanden: • Tuincentrum Van Uytsel • Shoppingcenter in Sint-Niklaas • Voorstellingen in het cultureel • centrum Aartselaar • Bezoek aan musea’s • Snoezelenin ‘t Spinneke in Kontich • Bezoek aan Crea Samana • Gaan eten in de PizzaHut • …

4 TERUGBLIK Uitstap naar het Waasland Shoppingcenter In december trokken we er met een groepje bewoners op uit naar het Shoppingcenter om daar onze Kerstinkopen te doen. Van al dat shoppen krijg je natuurlijk ook dorst. Daarom sloten we onze uitstap af met een lekker drankje en een gezellige babbel.

5 TERUGBLIK Uitstap naar het toneel Met een aantal bewoners brachten we bezoek aan het CC Aartselaar. De bewoners kregen daar ook een lekkere kop koffie of thee met een stukje gebak!

6 TERUGBLIK Het grote Sinterklaasfeest!

7 TERUGBLIK Pizzaparty! Om onze vrijwilligers te bedanken voor hun inzet van het afgelopen jaar organiseerde het woonleefteam een feestje. De vrijwilligers werden getrakteerd op pizza en een drankje.

8 TERUGBLIK Bloemschikken Er werden voor de kerstmarkt enkele bloemstukken gemaakt om deze te verkopen. De winst gaat uit naar onze leefruimte!

9 TERUGBLIK De Kerstmarkt Op de Kerstmarkt waren er tal van kraampjes aanwezig waar onze bewoners iets konden kopen.

10 TERUGBLIK Kerstfeest Zowel de bewoners in de leefruimte, als alle andere bewoners mochten genieten van een fijn Kerstfeest. We maakten het gezellig, luisterden naar Kerstmuziek en aten iets lekkers. Op vrijdag 23 december organiseerden we een gezellig Kerstfeest met lekkere hapjes en drankjes in de cafetaria. De bewoners van de leefruimtes waren op vrijdag 30 december aan de beurt. Zij mochten smullen van een overheerlijke Kerstbuche.

11 TERUGBLIK Uitstap naar Van Uytsel In de herfst en de winter gaan we maandelijks met de bewoners naar Van Uytsel. Rond de kerstperiode kunnen onze bewoners kerstshoppen en uit een groot assortiment kerstspullen kiezen.

12 TERUGBLIK Optreden Enjoy Binnen Familiehof maken we maar wat graag ambiance. En dat was op woensdag 28 december zeker niet te ontkennen tijdens het optreden van Enjoy. Enjoy is een duo, man en vrouw, die de sfeer er zeker weten in te brengen. Samen brengen ze liedjes van vroeger en nu op maat van onze bewoners. Tijdens hun optreden dansten we dan ook er dan ook op los en zongen we uit volle borst mee.

13 TERUGBLIK Bezoek van Schellebel We kregen bezoek van kinderen van de kinderopvang in de buurt. De kinderen kwamen een aantal creatieve werkjes maken met onze bewoners.

14 TERUGBLIK Bezoek van de Sint-Lutgardisschool We kregen bezoek van kinderen uit de lagere school. Zij kwamen de bewoners interviewen over “vroeger en nu”.

15 Zityoga Hieronder worden enkele bewegingsoefeningen beschreven die u zelfstandig op de kamer kan uitvoeren: Ga rustig zitten op een stoel met uw rug tegen de rugleuning en uw handen op uw bovenbenen en adem 10 keer diep in en uit. Wanneer dit goed lukt, herhaal je dit nog eens, maar met de ogen gesloten. Oefening 1: tot rust komen Oefening 2: cat-cow beweging Deze oefening heeft als doel onze rug soepeler te maken. We starten met de oefening zittend uit te voeren, met uw rug tegen de rugleuning en uw handen op uw bovenbeen. Bij uitademing maakt u de rug bol en kijkt u naar de navel (beneden). Bij inademing maakt u de rug hol en kijkt u omhoog. Volg het ritme van de bewegingen aan de hand van de ademhaling. Als het ritme goed is voor u, kan u uw ogen eventueel sluiten. Bol maken van de rug Hol maken van de rug

16 Vervolg Zityoga Oefening 3: naar voren kantelen met gestrekte rug Oefening 4: propellerbeweging Ga ontspannen op de stoel zitten met de armen gestrekt naast uw zij. Vervolgens beweegt u de beide armen langzaam naar beneden toe en naar voren. Let daarbij op uw rug en richt uw blik naar voren terwijl u deze laat zakken. Beweeg uw handpalmen naar de grond en houd deze positie enkele seconden aan. Uw schouders moeten naar voren hangen, de armen volledig gestrekt en de hielen mogen de vloer niet verlaten. Ga zitten op een stoel met uw rug tegen de rugleuning en de handen naast uw lichaam. Plaats vervolgens uw voeten breed uit elkaar. Breng uw rechterarm naar de binnenkant van uw rechter onderbeen en strek uw linkerarm recht omhoog en draai uw hoofd richting uw linker hand. Adem 10 keer diep in en uit en wissel dan uw armen van kant.

17 Vervolg Zityoga Oefening 5: opzij kantelen Oefening 6: reiken naar de voeten Ga in een natuurlijke houding op de stoel zitten met uw armen ontspannen naast u en uw rug tegen de rugleuning. Kantel nu je bovenlichaam rustig van links naar rechts. Ga ontspannen op een stoel zitten met uw armen naast u en uw rug tegen de rugleuning. Strek uw linkerbeen naar voor en probeer nu met uw beide handen uw linkervoet aan te raken en probeer zo ver mogelijk te reiken. Houdt deze positie op zo aan en adem 10 keer diep in en uit. Wissel nu van kant, door nu uw rechterbeen te strekken naar voor en met uw beide handen u rechtervoet aan te raken. Hou deze positie ook even vol en adem 10 keer diep in en uit. Wissel hierna terug van kant.

Januari LANG ZULLEN ZE LEVEN! Alle jarigen worden op het einde van de maand getrakteerd op een lekker stukje taart en een goede kop koffie of thee. De datum wordt later deze maand meegedeeld. Februari 18 Yvonne De Saedeleer 02/1 – 92 jaar Jeanne Geers 06/1 – 90 jaar Carolina Praet 18/1 – 83 jaar Mia Paeshuys 23/01 – 77 jaar Franine Héroufosse 24/1 – 90 jaar Maria Van Camp 04/2 – 91 jaar Anne-Marie Floren 14/2 – 76 jaar Josée Onclin 24/2 – 89 jaar WZC Familiehof wenst u een fijne verjaardag!

19 Wat staat er ons nog te wachten? Tijdens de wintermaanden hebben we weer heel wat leuks voor jullie in petto. Gezellige uitstappen en leuke activiteiten staan op jullie te wachten. VOORUIT BLIK De maand januari staat in het teken van de winter. Zo organiseren we een leuke quiz, een gezelschapsspel en een creatieve activiteit rond dit thema. Tijdens de week van 23 januari staat poëzie in de kijker, het is dan namelijk gedichtenweek. Ook binnen Familiehof kan je deelnemen aan verschillende activiteiten rond deze ‘Gedichtenweek’. In februari schiet Cupido dan weer raak. Romantiek en liefde hangen in de lucht tijdens Valentijn en dat is ook aan onze activiteiten te merken.

CREA 20 Crea binnen WZC Familiehof Hugo, één van onze bewoners, Houdt zich in zijn vrije tijd graag creatief bezig. Op deze foto kunnen jullie zijn Nieuwjaarskaart bekijken. Via deze weg wenst Hugo iedereen een prettig 2023 toe! Binnen WZC Familiehof zijn er heel wat creatievelingen. Op deze pagina laten we enkele kunstwerkjes zien van onze bewoners en personeelsleden. Ook zorgkundige Stefan is de laatste tijd aan het tekenen geslagen. Zo tekende hij een huis, boot en auto volledig in perspectief.

CREA 21 Crea binnen WZC Familiehof Hugo, één van de bewoners, is in zijn vrije tijd bezig met het maken van tal van tekeningen en kunstwerken. Hij wou deze graag delen met de andere bewoners in het WZC.

‘t KRANTENWINKELTJE Bestel uw favoriete tijdschrift! U kan aan het onthaal uw favoriete weekbladen bestellen. Deze worden geleverd door de dagbladhandelaar Dirk & Ness uit Schelle. Zij zullen de dagbladen leveren op de dagen waarop ze verschijnen. Betaling zal maandelijks verrekend worden via de factuur. DINSDAG WOENSDAG DONDERDAG VRIJDAG MAANDELIJKSE BLADEN 22

DE MOPPENTROMMEL 23 Voetbalhond Een man belt naar het journaal met de opmerking dat hij een echt Beerschot-hond heeft. Nog dezelfde middag wordt hij geïnterviewd. Interviewer : Meneer, wat is een Beerschot hond? Man: "Elke zondag zit hij vol spanning naar den Beerschot te kijken en als ze verloren hebben, begint hij te janken." Interviewer: "Da's heel bijzonder. En wat doet hij als ze winnen?" Man: "Geen idee, ik heb hem pas een jaar." Koninklijk gek! Tijdens een bezoek aan een gekkenhuis vraagt koning Filip aan de directeur: "Welke zijn nu de criteria zijn om een patiënt terug gezond te verklaren?" Zegt de directeur: "Wij vullen een bad met water, geven aan de patiënt een theelepeltje en een koffietas, en we vragen hem het bad te ledigen." "Ja, Ja" zegt de Prins, "ik begrijp..., een normaal persoon neemt de tas, die is groter dan het lepeltje." "Neen", antwoordt de directeur, "een normaal persoon trekt de stop uit!" Samen ongelukkig Man in kroeg: "Achttien jaar zijn mijn vrouw en ik gelukkig geweest." Buurman: "En wat gebeurde er toen?" Man: "Toen hebben we elkaar ontmoet.“

Jaarlijks organiseert de werkgroep Palliatieve Zorgen eind november een herdenkingsdienst in WZC Familiehof. Tijdens deze dienst halen we, samen met de familieleden van de overleden residenten, herinneringen op. We herdenken onze residenten die het afgelopen jaar overleden zijn en bieden de familieleden de mogelijkheid om nog eens na te praten over hun familielid met andere families of met het zorgteam. Jaarlijkse Herdenkingsdienst WE NEMEN OOK AFSCHEID… 24 Smet Albert (7/9/1945 – 29/10/2022) De Letter Gisella (16/3/1926 – 5/11/2022) Portier Roland (17/4/1945 – 10/11/2022) Van Gysel José (17/1/1932 – 14/11/2022) Schaers Jean (27/5/1942 – 22/11/2022) Pasteels Christiane (16/5/1933 – 26/11/2022) Polfliet Gaston (1/10/1931 – 27/11/2022) De Maeyer Roger (15/2/1937 – 29/11/2022) De Hertogh Frieda (26/5/1938 – 15/12/2022) Keiser Mariette (13/6/1925 – 22/12/2022) Van Dyck Cecilia (06/01/1940 – 27/12/2022)

ALGEMENE WEETJES… Like onze Facebookpagina Bezoek onze website www.familiehof.be Zowel bezoekers, als residenten kunnen gebruik maken van ons wifi ‘gastennetwerk’. Als bezoeker dient u zich aan te melden bij het onthaal, waar u dagelijks een nieuw wachtwoord kan verkrijgen. Als resident kan u via het onthaal een wachtwoord ontvangen dat 6 maanden geldig is. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem gerust contact met ons op. WZC Familiehof 03 887 00 19 Familiehof.administratie@vivaltohome.com Wie een koelkastje op de kamer heeft, vragen wij extra aandacht te schenken aan het weggooien van vervallen producten en de algemene hygiëne. ‘Hou alles proper en rein, dat is voor iedereen fijn!’ 25

26 ONTSPANNING Verbind de nummers

RkJQdWJsaXNoZXIy OTQ5NjY=