't Residentje - Januari - februari 2022

‘t RESIDENTJE H E T H U I S K R A N T J E V A N F A M I L I E H O F JANUARI - FEBRUARI Samen sterk tegen Corona!

KORT NIEUWS UPDATE CORONA SITUATIE ACTIVITEITEN TIJDENS CORONA FEEST TIJDENS CORONA VERBONDENHEID TIJDENS CORONA 2

Update Corona-situatie 3 TERUGBLIK De Omikronvariant van het Corona-virus wist ook binnen te dringen in ons WZC. Wat volgde was een directe aanpak; alle bewoners werden getest. Zij die positief testten, moesten helaas enkele dagen in quarantaine op de kamer doorbrengen. Een weekje later werden alle bewoners opnieuw getest en opnieuw werden besmette bewoners in quarantaine gehouden. Gelukkig waren weinige bewoners echt ziek van deze variant. Toch vonden, en vinden we het nog steeds, belangrijk het virus zo snel mogelijk in te dijken. Daarom werken alle collega’s van het Familiehofteam met een FFP2 masker. Ook het spatscherm werd enkele weken gedragen. Bij besmette bewoners werd er steeds met beschermende kledij aan gewerkt. Alle bewoners, met uitzondering zij die in de leefruimte vertoefden, nuttigden alle maaltijden op de kamer i.v.m. ‘social distancing’. Gelukkig mochten familieleden en kennissen, mits het naleven van enkele belangrijke maatregelen, onze bewoners komen bezoeken op de kamer. Daar ook de cafetaria gedurende een aanzienlijke periode werd gesloten. Na een 3-tal weken konden we gelukkig de normale gang van zaken weer aanvatten. Onze bewoners mochten terug in de cafetaria hun middagmaal nuttigen en alle quarantaines werden opgeheven.

4 TERUGBLIK Activiteiten tijdens Corona Tijdens de maand januari organiseerden we tal van leuke activiteiten rond het thema ‘Winter’. In februari haalden we de poëet in ons naar boven tijdens de gedichtenweek, vierden we de liefde in de Valentijnsweek en maakten we het bont tijdens de carnavalsweek. Verschillende winterse activiteiten stonden tijdens de maand januari op onze agenda. Zo maakten we leuke knutselwerkjes , speelden we een gezellig bordspel of een leuke memory. Tijdens een druilerige regendag organiseerden we een gezellige filmnamiddag met de film ‘Sissi: De jonge Keizerin’.

5 TERUGBLIK Op 6 januari vieren we Driekoningen. We fristen ons geheugen over dit feest nog eens op tijdens een gezellige koffieklets en reminiscentieactiviteit. Tijdens de eerste week van februari stond poëzie centraal. Ook wij brachten de dichter in ons naar boven tijdens de gedichtenweek.

6 TERUGBLIK Tijdens de Valentijnsweek viel er weer heel wat te beleven. Van knutselen tot een romantische filmnamiddag. We speelden een leuk bordspel rond Valentijn. We hielden een romantisch theekransje. Maar ook een - prentenboek, -memory, -woordzoeker en Valentijnspictionairy kwamen aanbod

7 TERUGBLIK We vroeger onze bewoners wat het begrip ‘liefde’ nu net inhield voor hen. Ook vroegen we hen om wat liefdesadvies die ze opgedaan hadden door hun wijze levensjaren. Jacqueline D. Liefde is: Alles! Liefdesadvies: Neem elkaar elke dag eens goed vast. Suzanne Z. Liefde is: Je aan elkaar optrekken. Liefdesadvies: Werk samen elke dag aan de liefde. Camiel D. Liefde is: Affectie tonen aan elkaar. Liefdesadvies: Praat met elkaar. Edith G. Liefde is: Iemand graag zien. Alles voor elkaar doen. Liefdesadvies: Vertrouw elkaar door dik en dun. Eduard Liefde is: Delen met elkaar. Liefdesadvies: Zie elkaar, zowel in de winter, als in de zomer graag. Liliane D.L. Liefde is: Iemand echt graag zien. Liefdesadvies: Blijf jezelf, voer geen toneeltje op!

8 TERUGBLIK Uiteraard stonden ook onze vaste activiteiten op de planning. Zo zorgde de Belevenistafel voor heel wat spelplezier bij onze bewoners. Uit volle borst zongen enkele bewoners mee met de liedjes uit de oude doos tijdens het zanguurtje. De competitiegeest werd dan weer aangesproken tijdens verschillende leuke gezelschapsspelletjes.

9 TERUGBLIK Uiteraard is ook ontspannen erg belangrijk. Zo gaven we enkele dames een deugddoende manicure en voetbadje. Ook onze hersenen werden goed getraind door verschillende denkoefeningen en – puzzels.

10 TERUGBLIK Feest tijdens Corona De jarigen van de maand werden noodgedwongen op de kamer gevierd. Dit jaar krijgen onze bewoners allemaal een mooi sjaaltje cadeau als verjaardagsgeschenkje. Een goede kop koffie of thee en een lekker stukje taart. De jarigen van de maand januari en februari werden zeker niet vergeten! Ook de bewoners van de leefruimte vierden uiteraard de jarigen van januari en februari!

11 TERUGBLIK Uitstappen tijdens Corona Nu de cijfers weer wat minder waren, besloten we ook even te stoppen met op uitstap te gaan. De uitstap naar ‘t Spinneke kon daarentegen wel doorgaan, aangezien deze volledig volgens de maatregelen in bubbel kon verlopen. ‘t Spinneke is een snoezelruimte waar bewoners met dementie op een aangename manier geprikkeld kunnen worden. Snoezelen heeft tot doel de bewoner een veilige en geborgen sfeer te laten ervaren waarbij er op verschillende manieren mogelijkheden zijn om contact te leggen met zichzelf, de omgeving en anderen. Tijdens ons bezoek namen we een kijkje in de muziek- en de spiegelkamer. Achteraf kwamen we volledig tot rust in de donkere kamer d.m.v. lichttherapie en een heerlijk waterbed.

12 TERUGBLIK

TERUGBLIK 13 Smullen tijdens Corona Tijdens deze koude winterdagen is er toch niets gezelliger dan samen koken en lekker smullen. De bewoners van de leefruimte aten hun buikje rond tijdens het winters smulmoment en we organiseerden een gezellige kookvoormiddag. Uiteraard vierden we ook uitgebreid Maria Lichtmis met pannenkoeken. Onze bewoners van de leefruimte snoepten van lekkere appelstrüdel met ijs tijdens een winterse smulnamiddag. Tijdens de kookvoormiddag in januari maakten we een lekker winters menu.

14 TERUGBLIK De kookvoormiddag van de maand februari stond in het teken van de liefde. We maakten een heuse Valentijnsmenu klaar; als voorgerecht een HARTig soepje, als hoofdgerecht een liefdesnestje op een bedje van goud en tot slot een lekker Valentijnsgebakje.

15 TERUGBLIK Geen vrouwtje zo arm of ze maakt met Lichtmis haar pannetje warm. Die boodschap hadden ook wij goed begrepen. Op 2 februari kregen al onze bewoners een lekkere pannenkoek voorgeschoteld.

16 TERUGBLIK Verbondenheid tijdens Corona De cijfers stegen opnieuw en wij werden weer wat voorzichtiger. Toch lieten velen zich hier niet door tegenwerken. Zo kwamen enkele Driekoningen onze bewoners blij maken met hun liedjes. Een weekje voor Driekoningen plaatsten we een warme oproep aan kinderen uit de buurt om een Driekoningen raamconcert te geven voor onze bewoners. Deze oproep bereikte zelfs de pers en zo kwam Familiehof met de warme oproep zelfs in de krant. Zes moedige zangertjes en een vioolklasje onder begeleiding van hun muzieklerares trotseerden het koude weer uitgedost als echte koningen tot groot vertier van onze bewoners.

Maart LANG ZULLEN ZE LEVEN! Alle jarigen worden op het einde van de maand getrakteerd op een lekker stukje taart en een goede kop koffie of thee. De datum wordt later deze maand meegedeeld. April 17 Van Onckelen Olga 02/03 – 87 jaar Josephine De Meyer 10/03 – 84 jaar Suzanne Zaman 13/03 – 94 jaar Giselle De Letter 16/03 – 96 jaar Victorine Rockelé 19/03 – 90 jaar Luciënne Valgaeren 23/03 – 86 jaar Edith Genotte 24/03 – 92 jaar Nieke Van Acoleyen 28/03 – 84 jaar Pièrre De Bruyne 08/04 – 86 jaar Maria De Keuster 15/04 – 95 jaar Frans Dieltjens 16/04 – 85 jaar Roland Portier 17/04 – 77 jaar Thérèse Van Eynde 18/04 – 90 jaar Rosa Milans 20/04 – 88 jaar Martha Praet 22/04 – 84 jaar WZC Familiehof wenst u een fijne verjaardag!

18 Oproep!

VOORUITBLIK 19 Wat staat er ons nog te wachten? De lente staat voor de deur en wij hopen op mooi weer. Er staan weer verschillende leuke activiteiten gepland in onze agenda. Tijdens de eerste week van maart vieren we carnaval in het WZC. Op donderdag krijgt iedereen een lekkere Brusselse wafel! In maart staat het thema ‘lente’ centraal. We doen een heleboel leuke themagebonden activiteiten. Zo staat er op donderdag 31 maart een leuke lentewandeling op onze planning. We organiseren ook een leuke Vaderdagsweek met tal van heuse mannenactiviteiten!

Kunst uit eigen kring Hebben jullie je ook al eens afgevraagd waar al die schilderijen vandaan komen die in de gangen omhoog hangen op het gelijkvloers? Dan kom je dat op deze pagina te weten! Wij werken namelijk samen met diverse kunstenaars die hun werken graag tentoonstellen binnen Familiehof. Momenteel kan je tot en met 31 maart de kunstwerken van Lily-Anne Rollier bewonderen. *Naam kunstenaar tijdig aanpassen 20

21 Warme oproep!

‘t KRANTENWINKELTJE Bestel uw favoriete tijdschrift! Vanaf januari kunnen jullie aan het onthaal weekbladen bestellen. Deze worden geleverd door de dagbladhandelaar Dirk & Ness uit Schelle. Zij zullen de dagbladen leveren op de dagen waarop ze verschijnen. Betaling zal maandelijks verrekend worden via de factuur. MAANDELIJKSE BLADEN 22

23 Puzzelboekje Om de drie maanden komt er een nieuw Familiehof puzzelboekje uit! Hierin vind je leuke denkoefeningen, rebussen en andere hersenkrakers.

DE MOPPENTROMMEL 24 Koninklijk gek Tijdens een bezoek aan een gekkenhuis vraagt koning Filip aan de directeur: "Wat zijn nu de criteria om een patiënt terug gezond te verklaren?“ Zegt de directeur: "Wij vullen een bad met water, geven aan de patiënt een theelepeltje en een koffietas, en we vragen hem het bad te ledigen." "Ja, Ja" zegt de Prins, "ik begrijp..., een normaal persoon neemt de tas, die is groter dan het lepeltje." "Neen", antwoordt de directeur, "een normaal persoon trekt de stop uit!" Samen ongelukkig Man in kroeg: "Achttien jaar zijn mijn vrouw en ik gelukkig geweest." Buurman: "En wat gebeurde er toen?" Man: "Toen hebben we elkaar ontmoet." Voetbalhond Een man belt naar het journaal met de opmerking dat hij een echte Beerschot-hond heeft. Nog dezelfde middag wordt hij geïnterviewd. Interviewer : Meneer, wat is een Beerschot hond?? Man: "Elke zondag zit hij vol spanning naar den Beerschot te kijken en als ze verloren hebben, begint hij te janken." Interviewer: "Da's heel bijzonder. En wat doet hij als ze winnen?" Man: "Geen idee, ik heb hem pas een jaar."

! " # " $ % & # ' $ & () * & + $ $ ( $ " " + & ) & * & ( " * % ( $ $ & $ " &, ( $ $ ( $ ( $ & * $ ) WE NEMEN OOK AFSCHEID… 25 Van der planken Kamiel (29/05/’40 – 15/01/’22) Dirkx Warre (25/02/’46 – 18/01/’22) Wenselaers Aline (10/11/’33 – 06/02/’22) Loeckx Liliane (26/08/’37 – 15/02/’22) De Haes Josephine (27/04/’48 – 23/02/’22) Fanal Jaques (11/11/’26 – 25/02/’22) Huych Nicolle (22/06/’40 – 01/03/’22) Serrien Louisa (21/06/’28 – 04/03/’22) Gosselin Charles (05/11/’38 – 05/03/’22) Van Meirhaeghe Georgette (05/01/’47 – 08/03/’22) Van Onckelen Olga (02/03/’35 – 08/03/’22)

ALGEMENE WEETJES… Like onze Facebookpagina Bezoek onze website www.familiehof.be Zowel bezoekers, als residenten kunnen gebruik maken van ons wifi ‘gastennetwerk’. Als bezoeker dient u zich aan te melden bij het onthaal, waar u dagelijks een nieuw wachtwoord kan verkrijgen. Als resident kan u via het onthaal een wachtwoord ontvangen dat 6 maanden geldig is. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem gerust contact met ons op. WZC Familiehof 03 887 00 19 info@familiehof.be Wie een koelkastje op de kamer heeft, vragen wij extra aandacht te schenken aan het weggooien van vervallen producten en de algemene hygiëne. ‘Hou alles proper en rein, dat is voor iedereen fijn!’ 26

RkJQdWJsaXNoZXIy OTQ5NjY=